27.5.2010

Korttisotilaita

Meillä oli koulussa kankaanpainantakurssi, jossa tavoitteena oli suunnitella printti ja valmistaa siitä metrikangasta/yksittäisiä tuotteita. Oman kuvioni inspiraationa toimivat Liisa Ihmemaassa ja Herttakuningattaren korttisotilaat.

Metrikankaasta valmistui kangaskasseja. Valkoinen väri on saatu aikaan väriä poistamalla. Sitä ei ole siis painettu, vaan mustasta kankaasta on etsaamalla saatu väri poistumaan kuvion kohdalta. Kloriittivalkaisu lienee kaikille tuttua, mutta minulle oli ihan uutta, että samalla periaatteella voidaan tehdä näinkin tarkkoja kuvia!


Punainen väri taas on tehty kohopastalla. Kuvio nousee siis hieman "irti" kankaasta. Lastenvaatteissa on usein tällaisia painatuksia! Kai... ainakin muistelisin. No, tällaisen kohokuvion painaminenkin oli minulle aivan uutta.

Testasin kohopastalla painettua kuviota myös kahteen paitaan. Toinen kokeilu tuli raitatunikan selkään paikkaamaan pientä reikää (kannattaisi ehkä tarkistaa hieman paremmin useita kymmeniä vuosia varastoidut kankaat ennen leikkaamista...). Tunikan kaava on Jokatyypin kaavakirjan raglanhihapaidan kaava jota vain pidensin helmasta ja lyhensin hihoista. 

Toinen painatus tuli hupparin selkään. Huppari on kuvattu kankaanpainantakurssin portfoliota varten, eikä se ole vielä valmis. Huppukin on tässä vaiheessa kiinni sovitusnukessa vain nuppineulojen avulla ;) Tämä taitaa olla ensimmäinen ompelemani vetoketjullinen huppari ikinä.

1 kommentti: